Šta je kiretaža?


Kiretaža je medicinski proces koji se sprovodi zajedno sa dilatacijom (dilatatio lat. širenje
curetage franc. struganje, curette franc. strugalica.

 

Radi se o operacijskom zahvatu pri kojem se prvo instrumentima proširi kanal grlića maternice ( dilatacija), a zatim se kroz taj kanal instrumentom ( kiretom ili strugalicom ) postruže i isprazni sadržaj šupljine maternice. Tehnički gledano sam zahvat podrazumijeva kao prvo postupno proširivanje ušća maternice do otprilike 1cm širine, a potom se tek uvede kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica maternice sa svim pripadajućim materijalom iz šupljine maternice ( ugrušci krvi, ostatci trudnoće i slično). U području ginekologije i porodništva bitno je razlikovati dva područja u kojima se primjenjuje kiretaža: prvo je područje same ginekologije sa problemima nepravilnih i čestih krvarenja, polipa te dobroćudnih tumora u šupljini maternice, a pri kojima je potrebno izvršiti kiretažu. Drugo područje je opstetricija ili porodništvo gdje se kiretaža koristi kao metoda za prekid trudnoće ili pak za odstranjenje poremećene trudnoće ili njezinih ostataka.

Kiretažu je potrebno uraditi u svim onim slučajevima koji podrazumijevaju istraživanje uzorka iz tkiva marternice koje je potrebno poslati na analizau radi utvrđivanja dijagoze. Posebno je potrebno uraditi kiretažu ako se radi o obilnom krvarenju, odnosno kada se sumnja na neke moguće poremećaje unutar maternice, zatim kod postojanja polipa sluznice maternice, te kod potrebe za dobivanjem uzorka tkiva iz unutrašnjosti maternice radi mikroskopske patohistološke analize. Kiretažu će se isto tako morati učiniti kod odumrle i propale rane trudnoće, kod nepotpunog ( nekompletnog ) spontanog pobačaja, te kod sumnje na zaostale dijelove posteljice iza poroda. Kiretažom se najčešće postavlja dijagnoza promjena u izgledu i rastu sluznice maternice ili lat. endometrija. Najčešće se radi o dijagnozi dobroćudne ili zloćudne hiperplazije ( bujanje i zadebljanje ) sluznice maternice u razdoblju menopauze odnosno klimakterija. Osim toga kiretažom se može otkriti zloćudni tumor u području kanala grlića maternice ili u području same šupljine maternice, može se potvrditi postojanje upalnog procesa u unutrašnjosti maternice, postojanje polipa, zaostalih dijelova trudnoće ili posteljice.

Dilatacija i kiretaža su procesi koji se odvijaju pod lokalnom anestezijom, a kada se radi o težim sličajevima, onda se radi pod opštom anestezijom. Proces dilatacije je bolniji i teži od procesa kiretaže.

 

Iman Redzovic


 
Pošalji prijatelju
 
 
 
Postavi komentar
 
 
 
Komentari (4)
 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail prijatelja: 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Naslov poruke:
Poruka:Upiši kod:
Welimirka je napisao/la: (21.02.2015 19:18)

Koju anesteziju uzeti?

U utorak moram na kiretazu,jer je bebino srce prestalo da kuca 8 nedelja i 3 dana trudnoce,htjela sam da pitam koju anesteziju uzeti,tj da li je bol veliki sa lokalnom anestezijom?
vildana je napisao/la: (26.09.2014 20:34)

endometrijalni polip

more li se endometrijalni polip otrkloniti kiretazom, ili je bolja histeroskopija?
jelica je napisao/la: (16.07.2014 09:23)

Re: Šta je kiretaža?

radila sam kiretazu pre godinu dana radi zadebljanja materice rezultati biopsije su bili dobri ,sada je doktorka opet pronasla zadebljanje materice i predlaze kiretazu Pitanje dali je kiretaza neophodna i kojesu posledice cestih kiretaza HVALA
Dinesh je napisao/la: (26.04.2014 18:25)

beyler ct gecın hava

beyler ct gecın havaya ucmak ıstıyosanız yani hook bamsak istiosanız sunları konsola yazın yazın bind v + hook yazınsonra sunu yazın bind x + grab yazınve son olarak sunu yazınbind c + rope yazın :d:d:d:d:d
Vezane vijesti
Brzi trikovi za bolji izgled kose
Svima nam se desi da nam kosa nije "u elementu". Evo kako da brzinski popravite frizuru
Umjesto običnih koristite zobene pahuljice
Kako da najbolje iskoristite zobene pahuljice.
Smršavite uz Oolong čaj
Oolong čaj odličan je za mršavljenje.
Koju hranu smijete jesti bez obzira što je pala na pod?
Uglavnom ljudi kada im hrana padne na pod, istu bace u kantu za smeće. Međutim, postoji hrana koju smijete da…
Hrana utiče na naš miris
Neugodan miris je često problem, naročito damama. Da lis te znali da ga neka vrsta prehrane može stvoriti?
Isprobajte dijetu s maslinama
Ako želite svoje tijelo pomladiti, poboljšati svoje zdravlje i pri tome smršaviti do četiri kilograma, trebali…
Zašto nam je važan magnezijum?
Magnezijum je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrijume.…
Ne zaboravite dnevnu dozu vode
Koliko dobrobiti se krije u jednoj čaši vode
Jagodama izbijelite zube
Da li biste ikada isprobali ovu metodu izbjeljivanja zuba?
Jedan od razloga podočnjaka
Ne možete se riješiti podočnjaka, možda je ovo jedan od razloga?
 
 
TAGOVI
MOJI TAGOVI
Safet Sušić Lupita Nyong
Copyright © 2010 Sva prava pridržana