Mirsad Ćatić: Ne dopuštam da mi pravila kreiraju život


Mirsad Ćatić Čuperak poeta, pisac, scenarista, direktor Centra za djecu i omladinu i otac sedmero djece, sam postavlja svoje životne ciljeve. Čovjek neograničene harizme, sa puno talenata iza sebe ostavlja trag u kulturi, umjetnosti i još mnogo čemu. Mirsad je čovjek koji vidi, promišlja i djeluje pozitivno.  Nemirnog duha, uvijek spreman za izazove, ima običaj u šali reći da će slaviti svaki pedeseti rođendan, jedan je već proslavio i sad očekuje drugi. Za naš portal odlučio je otvoreno govoriti o svojim budućim projektima, što je to što trenutno okupira njegovu pažnju, i o svojoj ogromnoj energiji koju posjeduje.

Šta ljepota predstavlja za Vas?
- Nadahnuće i motiv. Gledati u lijepo i ljepotu je punjenje mojih životnih motivacijskih fajlova i otvaranje novih projekcija u ličnom životnom izrazu. Moje životno traganje i tkanje puta je u velikoj mjeri motivirano ljepotom i čarima koje ona kao potka nosi ka meni. Rastao sam u prelijepom okruženju ljepotice među lijepima,jedinstvenoj i jedinoj UNI i biserima koji je kite, pa otud i želja za lijepim i ljepotom. Može li se voljeti život u najširem smislu te riječi a ne osjećati ljepotu i ne osjećati se lijepo. Ja volim život.

Šta trenutno okupira Vašu pažnju?
- Inspirisan mojim životnim posjedom raspolažem energijom i trošim je tempom kojeg sam sebi nametnuo u stvaranju novog životnog obzorja pokušavajući uskladiti prohtjeve, želje, potrebe i vizije mog životnog areala sa mojom snagom u labirintu životnih puteva i prepreka. Djeca su uvijek preokupacija i ponekad se pitam dali sam dovoljno njihov. Borba za njihov boljitak me vodi u poslove i obaveze koji mi uzimaju energiju i odvlače od njih. Pored redovnog posla na funkcionalnim pozicijama uzeo sam sebi za pravo da okončam pisanje scenarija za dugometražni igrani film i mogu reći da mi je on u dobroj mjeri uzeo energije ali i pomogao da svjetlo dana ugledaju komprimirani životni motivi u specifičnoj scenarističkoj formi.

Pisac, poeta, scenarist ili pak nešto četvrto?
- Okušao sam se u sve tri forme pisanja i najdraža mi je poetska, a najteža scenaristička. U pripremi je zbirka pjesama i nastavak knjiige ratne proze kao i roman po kom je rađen scenario. E, to nešto četvrto još nisam, a izvjesno je da će me okolnosti staviti u poziciju jednog od producenata filma.

Recite nam nešo o svom senariju za film i kako je nastao .
- Pisanje scenarija je veoma težak i zahtijevan posao. Pored osnovne vertikale i horizontalnih razrada samog toka radnje i likova koji je realizuju, pisanje scenarija u mnogome je vezan za poznavanje filmske produkcije. Ja sam još davne 1986.g završio kratku školu filma i kao najbolji polaznik i scenarista dobio priliku da snimim prvi kratki nastavni film. Nedugo poslije toga sam aktivno učestvovao na snimanju dokumentarno igranog filma i imao priliku otškrinuti vrata i malo upoznati filmsku produkciju,što je u konačnici rezultiralo i mojim aktivnim učešćem u realizaciji nekoliko domaćih filmskih ostvarennja sve do direktora filma reditelja Jasmina Durakovića Sevdah za Karima koji bi uskoro trebao imati premijernu izvedbu. Kada sam se odlučio da pišem roman došao sam na ideju da bi to mogla biti neka forma slična scenariju ali bez tehničkih opterećenja. Prvu verzije rukopisa pokazao sam meni dragom i velikom čovjeku, intelektualcu i pozorišnom umjetniku, rano preminulom Dubravku Bibanoviću, koji je nakon čitanja već vidio film. Njegov uticaj na mene je bio i motiv za dalju razradu priče koja je uključivala sve više tehničkih detalja i u konačnici me natjerao da završim scenario za igrani film. Velik je to napor ali je i recipročno zadovoljstvo. Scenario je životna priča modernog nomada koga turbulentna dešavanja na mikrolokaciji istorijske i današnje zapadne granice naše domovine u vrtlogu tradicije i modernog vode u iskušenja i životne tokove protkane o nepredvidivim ljudskim sudbinama aktera.

Koliko napora iziskuje vođenje Centra za djecu i omladinu?
- Posao koji radim u centru je moj radno kreativni izraz i ne stavljam ga u domen napora nego u domen zadovoljstva. Centar je primjer da se uložena energija i trud vidi i da su mjerljivi. Zadovoljstvo je vidjeti djecu, njihove reditelje i mlade ljude u okrilju Centra.Treba posjetiti stranicu Centra i sagledati obim aktivnosti i bit će svima jasno zašto sam zadovoljan svojim učinkom. Treba doći u Centar i osjetiti pozitivnu energiju u kojoj u uvelo cvijeće počinje da se budi.

Šta planirate u buduće i šta bi moglo okupirati Vašu pažnju?
Planiram početi i završiti snimanje filma krajem godine realizovati projekte Vilsonovo otvoreni kulturni centarCentar za razvoj karijere. Osim toga završiti započetu obnovu i rekonstrukciju Centra, objaviti knigu poezije, producirati samostalnu modnu reviju moje supruge, Samre Menzilović i snimiti muzički album.

 


 
Pošalji prijatelju
 
 
 
Postavi komentar
 
 
 
Komentari (2)
 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail prijatelja: 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Naslov poruke:
Poruka:Upiši kod:
Faik Seferaj je napisao/la: (21.03.2013 22:22)

Re: Mirsad Ćatić: Ne dopuštam da mi pravila kreiraju život

Procitao sam vashu knjigu svaka vam cast.Podrav iz Svedske
Slavica Koretic-Makedonska je napisao/la: (18.07.2011 18:03)

Re: Mirsad Ćatić: Ne dopuštam da mi pravila kreiraju život

Poštovani gospodine Ćatić, jako mi se sviđaju Vaša razmišljanja o pravilima, koja često ponekim ljudima ubiju ideju s kojom su htjeli izraziti svoj stav o nečemu, ali pravila kojim se nisu mogli otrgnuti svela je njihove dobre i lijepe ideje na nivo mlakog ili bolje rečeno ljigavog pokušaja piskaranja, govora ili prezentiranja same ideje. Moja Udruga je prije pet godina snimila jedan dugometražni dokumentarni film, a sada bi željeli snimiti dokumentarno igrani film, koji bi na neki način bio povezan samo nekim dijelovima priče iz prvog filma. Nikada do sada nisam se bavila pisanjem, ali bih pokušala napisati scenarij za ovaj naš film. Ovo Vaše iskustvo mi itekako puno znači, a kada biste mi dali i neki savjet, jako bih Vam bila zahvalna. Sa poštovanjem, Slavica Koretić-Makedonska
Vezane vijesti
Labeffective Duo pack revolucija
Mlada, zdrava i smosvjesna žena danas ima izrazito težak zadatak: kako u moru proizvoda za njegu i zdravlje…
Treba osjećati strast i ljubav prema profesiji
Marketing je oblast prepuna izazova. Jedna je od najkreativnijih ali i najizazovnijih. O tome kako je rukovoditi…
Najveseliji salsa klub
Kada ugledate grupu plesača obučenih u crveno crne boje kluba na nekom plesnom eventu, budite sigurni da je…
Kosa sa karakterom
U nadasve stylish studiju, kakva je i uostalom i njegova sama pojava, zatekli smo užurbanog, poznatog sarajevskog…
10 brzih savjeta poznatog šminkera
Zima, priznati ćete i ne pogoduje našem izgledu i make up-u. Stoga smo u njegovom užurbanom rasporedu "uhvatili"…
"Ne volim ljude koji me lažu"
Doris Pinčić, mlada zvijezda sapunice "Larin izbor" za ljepota.ba govori o svojim glumačkim iskustvima, željama…
Volim kada me zovu uobraženom
Ona pjeva o najljepšim emocijama i ljubavi, zbog čega lako dopire i do najkamenijih srca svoje publike. Tačno…
Intervju sa glavnom zvijezdom serije "Otok"
Najbolja grčka serija svih vremena Otok, koju gledatelji imaju priliku pratiti subotom u 20:05 na TV1 Mreži,…
Brojanje kalorija je OUT
Ova pop pjevačica, porijeklom iz Hrvatske već je kao mlada počela postizati zapažene rezultate na raznim muzičkim…
Da nisam glumac bio bih doktor
Mladi i talentovani glumac Mario Drmać rođen je u Mostaru, 25.03.1977. godine. Kad je na sceni, on ima moć...…
 
 
TAGOVI
MOJI TAGOVI
Safet Sušić Lupita Nyong
Copyright © 2010 Sva prava pridržana