Vaginalne infekcije


Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema spolno zrele žene. Iako su simptomi česti, uglavnom se o tim upalama malo ili nedovoljno zna

Vaginitis, vaginoza ili kolpitis različiti su termini za isto stanje - upalu rodnice. Mogu biti uzrokovana različitim mikroorganizmima, ali i kemijskim ili fizikalnim podražajima. Smatra se da svaka spolno zrela žena tijekom života ima barem jednom neki od oblika upale rodnice.

Zdrava rodnica producira sekret koji je vlaži i održava čistom na sličan način na koji žlijezde slinovnice djeluju u usnoj šupljini. Sekret je najčešće proziran ili bjelkast (kad se osuši, na donjem rublju može izgledati i žućkast) i normalan je iscjedak kod spolno zrelih žena. Izgled mu se mijenja tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa, trudnoće, emocionalnog stresa, promjene načina prehrane, uzimanja različitih medikamenata (uključujući kontraceptive) ili spolnog uzbuđenja. pH vrijednost vagine je kisela, što je štiti od infekcija. Tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa mijenja se i kiselost vagine pa je tako najmanja neposredno prije i za menstruacije, kada su i infekcije najčešće.

Upale i vrste infekcija

Do upale dolazi zbog promjene u ravnoteži između uobičajenih bakterija prisutnih u rodnici spolno zrele žene i hormonalnih promjena. Uzroci koji dovode do neravnoteže mogu biti višestruki, primjerice uzimanje različitih lijekova (npr. antibiotika), prečesta i neodgovarajuća uporaba intimnih kupki i dezodorana, kontraceptivni preparati (oralno ili lokalno), emocionalni stres, spolno prenosive bolesti, česta promjena seksualnih partnera. Najčešći znaci infekcije rodnice su:
• obilan vaginalni iscjedak neugodna mirisa
• promjena boje vaginalnog iscjetka (bijeli, sirast ili zelenkast i žućkasto-zelenkast)
• svrbež i peckanje u predjelu vagine
• bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha
• peckanje tijekom mokrenja
• bol prilikom spolnog odnosa
• osip ili bradavice u blizini vaginalnog otvora.

Tri najčešće vaginalne infekcije su one izazvane bakterijama, gljivama i Trichomonasom. Simptomi infekcija mogu biti slični, ali njihovi se uzroci bitno razlikuju, kao i načini tretiranja. Zato, ako prepoznate bilo koji od gore navedenih simptoma, obvezno posjetite svoga ginekologa.

Bakterijski vaginitis

To su najčešće upale rodnice i smatra se da obuhvaćaju više od 50 posto svih upala tog područja. Uzrok im je promjena vrste bakterija koje se inače normalno nalaze u rodnici spolno zrele žene. Umjesto Lactobacillusa, u zdravoj rodnici najbrojnije bakterije, dolazi do porasta broja niza drugih (Gardnerella vaginalis, Bacteroides, Mobiluncus i Mycoplasma hominis).

Mehanizam nastanka te pojave nije još točno razjašnjen, ali se smatra da je usko povezan sa spolnom aktivnošću, jer žene koje nisu imale spolne odnose iznimno rijetko imaju bakterijske upale. Čimbenici rizika su i trudnoća, intrauterini ulošci i prečesta uporaba intimnih kupki. Najčešći simptomi bakterijske upale su:
• povećana količina iscjetka
• zelenkast ili bijeli vodenasti iscjedak
• jak, neugodan miris "po ribi"
• pojačan miris i iscjedak neposredno nakon spolnog kontakta.
Više od 50 posto žena ima bakterijsku upalu bez ikakvih simptoma pa mnoge od njih i ne traže liječničku pomoć ili odbijaju liječenje jer "bolesti nema". No, zapuštena ili neliječena upala rodnice može uzrokovati neplodnost ili dovesti do izvanmaterične trudnoće, a kod trudnica i do preranog poroda te rađanja djece s malom porođajnom težinom.

Gljivične infekcije

Vrlo su čest uzrok vaginalne iritacije (liječnici procjenjuju da je 3/4 svih žena barem jednom u životu iskusilo neku gljivičnu infekciju). Najčešće je riječ o gljivi Candidi albicans pa se i sama bolest često naziva kandidijaza. Gljive su u malom broju uvijek prisutne u rodnici pa se simptomi upale pojave tek kod naglog povećanja njihova broja. Čimbenici rizika su trudnoća, nekontrolirana šećerna bolest, uporaba oralnih kontraceptiva, antibiotika i steroida. Od ostalih možemo spomenuti stres, zlouporabu intimnih kupki i dezodorana te nošenje pripijena donjeg rublja od sintetičkog materijala. Muški partneri obično nemaju nikakve simptome, a kod žena se najčešće javlja:
• svrbež, crvenilo i pečenje
• obilan, sirast iscjedak.

Trihomonijaza

Uzrokuje je jednostanični mikroorganizam, protoza Trichomonas vaginalis, a ubraja se u spolno prenosive bolesti. Mikroorganizam može preživjeti u vlažnoj sredini i 24 sata pa je moguć prijenos preko vlažnog ručnika ili zajedničkoga odjevnog predmeta. Najčešći su simptomi:
• povećana količina iscjetka žućkasto-zelenkaste boje
• svrbež
• crvenilo rodnice i vanjskog spolovila
• učestala potreba za mokrenjem.
Iako se Trichomonas kod muškaraca najčešće naseli u mokraćnoj cijevi, kod zaraze većina ih nema nikakve simptome. Moraju se liječiti oba partnera, čak i onda kada nemaju nikakve simptome. Liječenje se sastoji u oralnom (na usta) uzimanju Metronidazola te izbjegavanju spolnih odnosa.
Antiseptici u funkciji dodatne terapije

Terapija

Klasična, antiinfektivna terapija upale rodnice usmjerena je prema uklanjanju uzročnika odgovornih za kliničku sliku. Višestruka otpornost tretiranih mikroorganizama i nedovoljna djelotvornost lijeka mogu, međutim, biti razlogom čestih recidiva. Zato se kao dodatak preporučenim oblicima liječenja savjetuje i uporaba antiseptika. Prednosti lokalno primijenjenih aniseptika su:
• nizak rizik od nuspojava
• nema rezistencije
• u rodnici se postižu mikrobicidne (koje uništavaju)
• koncentracije
• mogućnost kombinirana liječenja adjuvantima.
Zahvaljujući širokom antimikrobnom spektru djelovanja (na gram pozitivne i gram negativne bakterije, klamidije, mikoplazme, trihomonade, gljive i lipofilne viruse), antiseptik Octenisept može se primjenjivati kao lokalni antiinfektivni terapeutik u slučaju nespecifična vaginitisa. U ostalim slučajevima treba uzeti u obzir dodatnu primjenu s kemoterapeuticima.

Autor: Marina Gradinac, dr. med./Trudnoća.net


 
Pošalji prijatelju
 
 
 
Postavi komentar
 
 
 
Komentari (0)
 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail prijatelja: 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Naslov poruke:
Poruka:Upiši kod:
Vezane vijesti
Vježbanjem se riješite bolova u leđima
Ukoliko vas bole leđa ili vrat ne morate da pijete lijekove. Pronašli smo za vas lagane vježbe koje trebate…
Kako nadoknaditi magnezij?
Ukoliko imate nedostatak magnezija u svom organizmu zasigurno osjećate glavobolju, manjak koncentracije, razdražljivost…
Sačuvajte oči od sunca
Sunčeve zrake imaju štetno dejstvo ne samo na našu kožu, već i na naše oči. Prema tome ljeti, naročito…
Imate glavobolje?
Glavobolja ne bira godine. Glavobolja može da se javi i kod starih i kod mladih ljudi. Uzročnici glavobolje…
Hrana u borbi protiv raka
Saznanje da vi ili neko vama blizak ima rak potresno je. Međutim koliko god vam teško palo morate se i dalje…
Ukoliko želite sniziti tlak jedite tamnu čokoladu
Tim istraživača koje je predvodio Dirk Taubert istraživali su učinak tamne čokolade na skupini od 44 ispitanika,…
Med i cimet u službi zdravlja
Jeste li znali da pored toga što su med i cimet dobra kombinacija u prehrani mogu da posluže i kao lijek. Med…
Ako želite očistiti jetru upotrijebite kućne lijekove
Imate problema sa jetrom, a i sami znate da je jetra odgovorna za mnoge važne funkcije u našem tijelu. Osim…
Liječenje pomoću mobitela
Kako tehnologija, a i medicina svakim danom sve više napreduju, ubuduće će postavljanje dijagnoze i liječenje…
Kako ojačati imunitet na prirodan način?
Na tržištu danas postoji niz preparata za jačanje imuniteta. Međutim, većina smatra da su ipak bolja prirodna…
 
 
TAGOVI
MOJI TAGOVI
Safet Sušić Lupita Nyong
Copyright © 2010 Sva prava pridržana