U kojim godinama se odlučiti za dijete?


Biološki posmatrano, 20 do 29 je najbolja dob za trudnoću. Plodnost je sada na vrhuncu.Vezivno tkivo je vrlo elastično, a tijelo se obično relativno brzo nakon poroda vratiti u formu. Rizik od malformacija djeteta u ovom trenutku je najniža. Mlade majke su opuštenije i fleksibilnije.

Međutim, mnoge žene u ranim 20-tim još nisu pronašle pravog partnera, odnosno partnerstva nisu tako čvrsta i pucaju često. Obično je početkom 20-tih godina iznimno važno prvo završiti školovanje i raditi nekoliko godina prije nego se odlučite na djecu, obično otežani uslovi na poslu usporavaju planiranje porodice.


Do početka/sredine 30. izbor zanimanja je obično zaključen, a žene su opuštenije i samopouzdanije. Znate uglavnom što želite, a vaša partnerstva su većinom čvrsta. Faza samootkrivanja i eksperimentiranja je završena. Lakše je odoliti nekim stvarima, kao što su godišnji odmor i izlasci.


Preko 30 godina, plodnosti već opada, s 35 je plodnost samo na 25 posto. Rizik od malformacija kod  nerođenog djeteta  je povećan.Vezivno tkivo slabi, možete imati proširene vene, hipertenziju, dijabetes i trovanja u trudnoći pojavljuju  se često.


Žene koje su trudne sa 40 ili starije, su smirenije i opuštenije, one imaju dosta životnog i profesionalnog  iskustva i više se fokusiraju  na svoje dijete. Kod njih je rijedak osjećaj, da će nešto propustiti. One se obično iz čvrste odluke odluče za dijete i zahvalnije su za taj dar od mlađih majki.


Međutim, vjerojatnost  prirodne trudnoće u ovoj dobnoj skupini  je ispod 20 posto. Rizik za malformacijama  je vrlo visok. Rizik od spontanog pobačaja je sa 40 godina, gotovo dva puta veći nego sa 30. Također, gestacijski dijabetes i trovanje javljaju  se mnogo češće nego kod 30-godišnjakinja . "Kasne" majke su više osjetljive,  besane noći im daleko gore padaju nego 20-godišnjakinji.

Adnana Kutlovac
 


 
Pošalji prijatelju
 
 
 
Postavi komentar
 
 
 
Komentari (1)
 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
E-mail prijatelja: 
Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Naslov poruke:
Poruka:Upiši kod:
Gucci Outlet je napisao/la: (07.09.2012 04:35)

Re: U kojim godinama se odlučiti za dijete?

may make that model mainly varied ingenious with elegant Coach Outlet. which is the reason I do think they give the impression of being so exceptional Coach Outlet. this turquoise one particular matched the Gryphon skirt flawlessly Gucci Outlet. It is just a little challenging with all the delicate buttons so it takes some succeed Gucci Outlet. for me and typically cotton and paired them along with a gentle jersey tank Gucci Outlet. by production an infant products and services of kid optimum excellent quality Gucci Purses. Equally of my Gryphon skirts were being manufactured in India Coach Outlet. For sneakers I wore my current preferred pair of wedges by Givenchy Gucci Outlet. I actually like this embroidered brown leather belt from Abercrombie Fitch Gucci Outlet. from previous spring considering that I'm even now fully into mine Gucci Outlet.
Vezane vijesti
Tajne stila nabolje odjevenih žena
One uvije izgledaju fantastično. Šta god da odjenu pristaje im savršeno, iako se čini da se ne trude previše.…
Modna pravila za sva vremena!
Moda se mijenja iz sezone u sezonu, trendovi dolaze i prolaze, ali postoje neka pravila koja su apsolutno bezvremenska.…
Tajna dobrog izgleda Jessice Albe
Jessica Alba, koja važi za jednu od najstylish žena u Hollywoodu, nesebično je otkrila tajnu svog dobrog izgleda…
Šta Sofia Vergara nikada ne bi obukla?
Seksi Kolumbijka Sofia Vergara izgleda toliko dobro da nam se čina da šta god da obuće na svoje savršeno tijelo…
Kako da visoke potpetice budu udobnije?
Kamo sreće da su visoke potpetice makar upola udobne kao patike. Ali, ni i pored svih bolova i žuljeva koje…
Manolo Blahnik: Cipele sa platformama čine žene ružnim!
Jedan od najpoznatijih dizajnera kada je obuća u pitanju, posljednjih godina vrlo popularne platforme smatra…
Izjave koje su promijenile pogled na modni svijet
Intrigantne, provokativne, šaljive, pa čak i bezobrazne, pojedine izjave modnih stručnjaka, filmskih zvijezdi,…
4 savjeta za vizualno dulje noge
Bez obzira imate li kratke noge koje želite vizualno produžiti ili duge koje dodatno želite naglasiti, poslužite…
Kako pospremiti zimsku garderobu na najbolji mogući način
Iako još uvijek ne i kalendarski, proljeće je polako zakucalo na naša vrata, a mi kao posljedicu toga nosimo…
Trikovi za čuvanje odjeće
Sigurno vam se već nekada desilo da su vaše omiljene farmerke izgubile boju i da ih vise ne nosite! Otkrivamo…
 
 
TAGOVI
MOJI TAGOVI
Safet Sušić Lupita Nyong
Copyright © 2010 Sva prava pridržana